Шовковиця: користь та шкода чорної ягоди

Шовковиця: користь та шкода чорної ягоди

Знамениті гусениці шовковичного шовкопряда сидять на дієті з листя шовковиці або шовковиці. А ягоди цього дерева корисні для людей. Однією з важливих властивостей рослини є зміцнення стінок кровоносних судин. Розповідаємо, чим ще чудова шовковиця та кому протипоказана ця ягода. Про лікувальні властивості і протипоказання шовковиці читайте тут https://flexi.com.ua/?p=13716.

Що таке шовковиця

Одна з особливостей тутового дерева – тривалість життя. Шовковиця живе та плодоносить у середньому протягом двох століть, хоча відомі дерева-довгожителі, історія яких налічує близько 500 років.

Ягоди шовковиці – смачні та корисні. Їх досить складно транспортувати — вони легко мнуться, а тому скуштувати їх можна лише в регіонах, де росте тутове дерево.

Ягоди бувають чорними, червоними та білими – це залежить від сорту. Їх їдять свіжими, використовують із кулінарною метою: готують варення, вино, роблять начинки для пирогів, сушать і заморожують.

Що корисного у шовковиці

Ягоди шовковиці – концентрат користі та здоров’я. Вони багато вітамінів, флавоноїдів, які знищують вільні радикали, знижуючи ризики розвитку багатьох хронічних захворювань.

Залежно від сорту ягоди мають різний відтінок: що він темніший, то більше в них антиоксидантів, зокрема, антоціанів.

100 г свіжих ягід містять 88% води та 43 ккал. Цікава особливість – відносно великий вміст білка порівняно з іншими ягодами. Так, сухі ягоди містять 12% білка, для порівняння – у родзинках це значення не перевищує 3%.

Клітковини в шовковиці теж багато – це розчинний пектин і нерозчинні волокна лігніну. Вони важливі для нормального травлення, підтримки імунітету людини та здоров’я серцево-судинної системи.

У шовковиці є інші корисні для здоров’я сполуки: вітамін С; вітамін К; вітамін Е; калій; залізо.

5 причин їсти шовковицю

Вчені провели чимало досліджень, щоб показати, як саме вживання цих ягід позначається на здоров’ї.

Захист від атеросклерозу

Атеросклероз – стан, при якому на внутрішніх стінках кровоносних судин утворюються бляшки холестерину. Через них просвіт судин звужується, нормальний кровотік порушується, внутрішні органи та кінцівки отримують мало кисню.

Важлива властивість екстракту з ягід шовковиці – здатність знижувати рівень “поганого” холестерину, того самого, що винен у виникненні бляшок на стінках судин. Це вченим вдалося показати у лабораторних дослідженнях, а також експериментах на тваринах. Перевірити, як впливає цей екстракт на людей з високим холестерином, поки що не вдалося.

Шовковиця: користь та шкода чорної ягоди

Підтримка рівня цукру в крові

Діабет 2 типу – захворювання, яке останніми роками зустрічається все частіше. Якщо раніше на них страждали люди після 40, то сьогодні його діагностують у молодших і навіть дітей. Часто хворобу виявляють вже на пізній стадії.

Важливо тримати захворювання під контролем. Крім медикаментозної терапії лікар може порадити зміну способу життя: зниження ваги, зміну раціону.

Деякі продукти при діабеті 2 типу особливо корисні. До них входять і ягоди шовковиці: є наукові докази, що сполуки, які у плодах тутового дерева, уповільнюють підвищення рівня цукру на крові після їжі.

Протипухлинний ефект

Антиканцерогенний ефект шовковиці для організму пов’язаний з тим, що ягоди містять величезну кількість антиоксидантів. Рослина протягом сотень років використовувалась у традиційній китайській медицині саме як засіб для лікування онкологічних захворювань.

Антиоксиданти знищують вільні радикали, надлишок яких викликає явище, зване окислювальним стресом, і може спровокувати появу деяких форм раку. Зниження рівня вільних радикалів призводить і до зниження ризику онкозахворювань.

Користь для шкіри та волосся

Речовини у ягодах шовковиці можуть посилювати продукцію меланіну. Це пігмент, який відповідає за відтінок шкіри та колір волосся. Коли волосся сивіє, вміст меланіну зменшується.

Як засіб для боротьби з передчасною сивиною в стародавньому Китаї пили сік із шовковиці. І, здається, дослідження вчених показують, що рада ця не позбавлена сенсу.

Екстракт шовковиці може бути корисним для шкіри. Ресвератрол, про який йшлося вище, бореться з пігментацією, перешкоджає розвитку меланоми, а вітаміни Е та С допомагають розгладжувати дрібні зморшки.

Поліпшення зору

Вільні радикали можуть спричинити втрату зору. До складу шовковиці входить антиоксидант зеаксантин, який корисний для зору та рекомендований для профілактики проблем із сітківкою.

Чай з ягід тутового дерева в китайській медицині використовувався для покращення зору. Згідно з останніми науковими даними, деяку користь він справді може принести.

Чи може шовковиця нашкодити здоров’ю

Інформація, що ягоди тутового дерева можуть завдати шкоди організму, практично відсутня. Часто це пов’язано з індивідуальною нестерпністю.

А ось алергічна реакція на шовковицю зовсім не рідкість. Цей прояв перехресний ой алергії і зустрічається у тих, хто страждає на поліноз. Такі люди можуть зіткнутися з алергією на яблука, персики та інші фрукти.

Прояви алергії можуть бути різними: висипання, свербіж, почервоніння шкіри, складнощі з диханням.

У поодиноких випадках ягода може викликати проблеми з кишечником: діарею, здуття живота, нудоту. Це теж швидше індивідуальна реакція, ніж побічний ефект, що часто зустрічається. Її можна очікувати тим, хто з’їсть дуже багато шовковиці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *