Коли відбувається зачаття після статевого акту?

Коли відбувається зачаття після статевого акту?

Зачаття – це процес злиття сперматозоїда та яйцеклітини, в результаті якого утворюється людський ембріон. Запліднення можливе при збігу кількох факторів: відповідна фаза менструального циклу, висока активність та життєздатність сперматозоїдів, нормальне гормональне тло жінки. Навіть якщо чоловік не скінчив в жінку, шанси на вагітність вкрай великі докладніше про це читайте за цим посиланням https://goncharyk.com.ua/archives/10518. Як саме відбувається зачаття після овуляції, які стадії розвитку проходить плодове яйце перед тим, як закріпитися в матці, і що відчуває жінка в перші дні вагітності?

У якому періоді менструального циклу можна зачати дитину?

Менструальний цикл розраховується з першого дня місячних до початку наступних. У середньому він становить 28 днів, але цикли, що тривають 23-35 днів, також вважаються нормою. За цей час у жіночих статевих органах дозріває нова яйцеклітина і відмирає, якщо зачаття не сталося. Існують 3 фази менструального циклу.

Фолікулярна фаза

Ця фаза починається з першого дня місячних. За 28-денного циклу вона триває 13-14 днів. Під впливом гормону фолітропіну, який секретується гіпофізом, у яєчниках дозрівають кілька фолікулів.

Той із них, який має найбільшу кількість рецепторів, чутливих до фолітропіну, та виділяє більшу кількість естрадіолу, стає домінантним. Саме у ньому відбудеться дозрівання яйцеклітини. Під впливом гормонів фолікул збільшується в розмірах з 1 мм до 16-20 мм і перетворюється на граафів бульбашка – мішечок, що містить яйцеклітину та фолікулярну рідину.

Проліферативна фаза

Триває близько 3 днів. Протягом 36-48 годин відбувається різке збільшення кількості лютропину у крові. Гормональний стрибок призводить до розриву стінок граафової бульбашки, і з нього виходить зріла, готова до запліднення яйцеклітина. Овуляція настає приблизно у середині циклу.

Лютеїнова фаза

Тривалість секреторної, або лютеїнової фази приблизно однакова і при циклі в 25 днів, і при циклі в 32 дні – вона становить 13-14 днів. На місці фолікула, що лопнув, утворюється тимчасова залоза яєчника — жовте тіло, яке виділяє гормон прогестерон. Під впливом прогестерону відбувається підготовка ендометрію до імплантації зародка. Якщо запліднення не трапилося, яйцеклітина виводиться разом з місячними, а жовте тіло піддається лютеолізу.

Якого дня після овуляції відбувається зачаття дитини? Зачаття можливе тільки в період овуляції, коли яйцеклітина вийшла з фолікула, але ще не перемістилася в порожнину матки.

При використанні календарного методу запобігання, що ґрунтується на вирахуванні безпечних днів, слід пам’ятати, що менструальний цикл може бути нерегулярним, а в деяких випадках відбувається дозрівання двох яйцеклітин за цикл.

Коли відбувається зачаття після статевого акту?

На який день після статевого акту відбувається зачаття і яких чинників це залежить?

Коли має статися статевий акт, щоб відбулося запліднення? Найбільш вдалим періодом для зачаття вважається так зване вікно фертильності. Це період, який триває близько 7 днів, починається за 5 днів до овуляції, включає саму овуляцію і добу після неї.

У середньому сперматозоїди здатні залишатися активними після потрапляння у фалопієву трубу протягом 3 діб. Особливо живучі статеві клітки можуть прожити до 5 днів. Цим обумовлена можливість зачаття внаслідок статевого акту, який стався кілька днів до овуляції. Якщо у чоловіка погана спермограма, сперматозоїди малорухливі і мають погану життєздатність, це може стати причиною безпліддя.

Термін життя яйцеклітини менший, вона здатна до зачаття протягом доби після овуляції. Після цього жіноча статева клітина виходить у порожнину матки, і запліднення стає неможливим.

Як проходить запліднення яйцеклітини сперматозоїдами?

Після статевого акту сперматозоїди потрапляють у піхву, кисле середовище якого є згубним для них. Лише невелика частина чоловічих гамет проникає у фалопієву трубу і чекає там виходу яйцеклітини.

Яйцеклітину покривають дві оболонки – променистий вінець та блискуча оболонка. Щоб запліднення відбулося, сперматозоїдам їх подолати. Для руйнування променистого вінця використовується фермент гіалуронідазу, розташований на поверхні головки чоловічої гамети. Ферменту однієї клітини недостатньо, тому жіночу гамету атакують відразу кілька сперматозоїдів.

Та клітина, яка подолає променистий вінець, з більшою ймовірністю пройде крізь блискучу оболонку та запліднить яйцеклітину. Після злиття гамет вивільняються ферменти, які роблять запліднену яйцеклітину непроникною для інших сперматозоїдів. Так відбувається зачаття і утворюється клітина нової живої істоти — зигота. Яйцеклітина запліднюється лише одним сперматозоїдом. Якщо всередину її проникне більше чоловічих гамет, така зигота буде нежиттєздатною.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *