Заготовки на зиму. Як правильно заморожувати ягоди
Ви знали, що у замороженій смородині, вітаміну С більше в рази, ніж у свіжій? Дивно, але ж факт! Заготовити ягоду на зиму зручно та швидко за допомогою заморозки. Адже холод – це натуральний консервант. А ще заморожені ягоди та фрукти максимально зберігають свою користь, адже не піддаються термічній обробці. Як правильно заморожувати ягоди, читайте у нашому матеріалі.
- Переберіть ягоду
Після збирання або купівлі ягоди обов’язково переберіть її. Важливо відокремити цілісні плоди від перестиглих та зіпсованих. Інакше ви можете зіпсувати заготовки, якщо ягода дасть сік або піде пліснява.
- Промийте у холодній воді
Мийте ягоди у дуже холодній воді, оскільки гаряча може вплинути на текст та аромат. Сушіть плоди природним чином: обережно розкладіть їх в один шар на таці, обкладеному паперовими рушниками. Зверху промокніть іншим сухим паперовим рушником і дайте просохнути.
- Обережно поводьтеся з ягодою
Ожину, малину, смородину, обліпиху та чорницю не промивайте проточною водою, тому що її сильний натиск може їх пошкодити. Краще помістіть ягоди в друшляк і опустіть у ємність із холодною водою. Обережно поводьте друшляком у воді, потім злийте воду.
- Забезпечте герметичність упаковки
Ягоди для заморозки розкладіть за спеціальними харчовими контейнерами або зип-пакетами. А щоб ягоди не вбрали в морозилці сторонні запахи, закривайте їх герметично і перевірте.
5.Виберіть правильний спосіб заморожування
Кожному продукту потрібний свій спосіб заморожування. Можна скористатися різними методами:
- міксами та окремо;
- у вигляді пюре;
- порізані шматочками чи м’яті;
- з цукром, сиропом чи без.
Наприклад, полуниця значно втрачає свої смакові властивості при заморожуванні, стає менш солодкою. Тому її краще заморожувати як пюре.
- Підписуйте всі ємності із заморожуванням
Щоб швидко знаходити необхідні продукти та не прострочити їх зберігання, підписуйте всі ємності із замороженими плодами. Вкажіть назву ягід, дату заморозки та вагу.
- Дотримуйтесь термінів зберігання
Заморожені ягоди можна зберігати в морозилці до 12 місяців при -18°C. Якщо температура вища, то бажано не зберігати заготівлі довше за 4 місяці.
- Правильно розморожуйте
Розморожувати ягоди потрібно поступово, бажано в холодильнику, можна і за кімнатної температури. Але в жодному разі – у мікрохвильовій печі!